Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!
Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!
Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!
Horgásszon a Tisza-tavon!
Horgásszon a Tisza-tavon!
Uralja a vizet a Tisza-tavon!
Uralja a vizet a Tisza-tavon!

Abádszalók Szállás

A vidék vonzásában, a Tisza-tónál - Szálláshely

Hungarian English German Bosnian Romanian Russian Serbian Slovak



2019 tiszator

Tiszator Böllérfesztivál

2019. Március 09

Füzes Kemping.

A Tiszatorról:

A szervezők csapatonként 1 db. kb. 120 kilós sertést, 1db extra fejet, extra belsőséget, igény szerint vért, 1db kis faházat, víz – és áramvételi lehetőséget, kóstoláshoz igény szerint kenyeret, és a kóstolóadagok kiosztásához szükséges egyszer használatos eszközöket biztosítanak limitált mennyiségben, így ajánlatos és célszerű tartalékokról gondoskodni a csapatoknak. Az udvarok szépítéséhez szükséges tárgyakat, eszközöket és érvényesített poroltó készüléket a versengő csapatok maguk hozzák.
A Böllérversenyre érkező felnőtt vendégeknek a belépőjegy 600 Ft, gyermekeknek 10 éves korig ingyenes, 10 éves kortól 18 éves korig 500 Ft. A látogatók 400 Ft/db áron kóstolójegyet vásárolhatnak, mellyel a versengő csapatok udvaraiban készült étkeket kóstolhatják.
A rendezvény helyszínén hatósági állatorvosok hagyják jóvá az állatok felhasználhatóságát.
A disznóvágás során fel nem használt állati szerveket (bél, szem, csont) a szervezőktől kapott, „veszélyes hulladék” címkével ellátott zsákokban kell gyűjteni. Az elszállításról a rendezők gondoskodnak.
Az elhasznált vizet kizárólag a csatornai lefolyóba szabad üríteni.
A megnyitó 06:30 órakor veszi kezdetét, ekkor kapják meg a csapatok a szükséges kellékeket, és kezdik el a sertések kivéreztetését is.
A versenyen a következő termékek előállítása szükséges:
1 db. hátsó csülök formázva (az elmúlt évekkel ellentétben az idén már nem a hátsó comb, hanem a hátsó csülök kerül a kisbíró által begyűjtésre)
Kolbász, hurka (kóstolóhoz)
Abált szalonna, vagy tepertő (kóstolóhoz)
Leves vagy toros káposzta (kóstolóhoz)
A termékek előállításához a rendezők által biztosított, és az állatorvosok által bevizsgált nyers hús használható fel.
A csapatok az esetlegesen általuk hozott állati termékeket, csak a származási hely igazolásával (számlával) vihetnek a verseny helyszínére.
A termékeket a csapatok kizárólag hőkezelés (sütés, főzés) után kóstolás céljából, kóstolójegy ellenében adhatják át a vendégeiknek. A verseny tisztasága érdekében kérjük a szabályok betartását.
A verseny helyszínén a népi mesterségek művelői – fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok, teknősök, kosárfonók – valamint kirakodók és vendéglátók előre kiváltott engedéllyel árusíthatják portékáikat. Az árusítást a mindenkori ide vonatkozó törvények, jogszabályok betartása mellett végezheti. Érvényes poroltót hozzanak magukkal.
A versenyző csapatokhoz tartozhatnak zenészek (hegedűsök, gitárosok, citerások) táncosok, komédiások, de a rendezvény helyszínén kizárólag a nagy színpadon használható hangosító berendezés. Ezt a rendezők biztosítják. Gépi zene, valamint hangosítás nem megengedett a rendezvény idején!
Minden csapat maga hozza:
Kését, bárdját, fokosát és egyéb eszközeit
Darálóját, töltőjét, egy egész sertés feldolgozásához szükséges fűszereit
Teknőit, tároló edényeit (hagyományos edények használata zsűrizésnél előny!)
Tisztított sertésbelet, hurkának való gabonafélét (rizst, gerslit vagy zsömlét)
1-2 üstházat, sütéshez – főzéshez való tűzhelyet
Szükséges mennyiségű üstöt, feldolgozó asztalt
A verseny ideje alatt pálinka és pogácsa verseny is zajlik, ahol szakavatott zsűri mustrálja a versenyműveket. Ezen versenyeinken is szívesen látjuk a versengő csapatok remekműveit.
    Továbbiakban értékelésre kerül a verseny alatt:
  • Legszebb szúrás
  • Legszebb pörzsölés
  • Legszebb bontás
  • Legtisztább környezet
  • Legszebb sonka
  • Legszebb „hasa” szalonna
  • Legszebb karikapecsenye
  • Legszebb porta
  • Legcsinosabb „fehércseléd”
  • Legudvariasabb csapat
  • Legfinomabb fogó pálinka
  • Legfinomabb forralt bor
  • Legfinomabb pogácsa
  • Legjózanabb csapat
  • Legfinomabb hagymás vér
  • Legfinomabb „pecsenye”
  • Legfinomabb tepertő
  • Legfinomabb Orja leves
  • Legfinomabb véres hurka
  • Legfinomabb májas hurka
  • Legfinomabb vegyes hurka
  • Legfinomabb Kolbász
  • Legfinomabb különleges kolbász
  • Legfinomabb sült oldalas
  • Legfinomabb disznósajt
  • Legszebb tálalás
  • Legtöbb terméket készítő csapat
  • Legszínvonalasabb műsort adó csapat

A rendezvény szervezője: Tisza-tó Strand Nonprofit Kft. - Abádszalók Város Önkormányzata

Forrás és bővebb tájékoztatás: www.bollerverseny.com
Abádszalók, Füzes kemping;
Abádszalók , Strand út
Tisza-tó
Kóstolójegy: 400 Ft, Belépő ára felnőtteknek: 600 Ft, gyerekeknek: 500 Ft

2019. március. 09. 06:3010:00
Fel