Abádszalók Szállás

A vidék vonzásában, a Tisza-tónál - Szálláshely

Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!

Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!

Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!

Horgásszon a Tisza-tavon!

Horgásszon a Tisza-tavon!

Uralja a vizet a Tisza-tavon!

Uralja a vizet a Tisza-tavon!
Szálláshelyekről
Programokról
Abádszalókról
Kiadó üzlethelyiségek
Elérhetőségeink telefonon

Üdvözöljük honlapunkon!Meteorit zuhant Oroszországra tegnap

Üdvözöljük honlapunkon!

Tegnap egy meteor közeledtéről írtunk, ma egy másik földet éréséről számolunk be!meteor Oroszországban 2013 február 15

Meghaladja az egymilliárd rubelt a tegnap Szibéria felett lezuhant meteorit okozta kár az Urál hegységhez közeli cseljabinszki régióban, ahol csaknem 1200 ember sérült meg, közöttük több mint 200 gyermek. Ez az elmúlt évszázadok egyik legnagyobb katasztrófája, amelyet égitest becsapódása okozott a Földön.

Csaknem háromezer többlakásos épület, 34 kórház és rendelőintézet, valamint körülbelül 360 gyermekintézmény ablakai törtek be a reggeli órákban Cseljabinszk és a környékbeli települések fölött elszáguldó meteorit keltette lökéshullámok miatt. A Moszkvától mintegy 1500 kilométerre keletre fekvő szibériai nagyvárosban öt nagy sportkomplexum is megsérült. Becslések szerint több mint 100 ezer négyzetméternyi ablaküveg sérült meg. A szomszédos Szverdlovszk megyéből szakembereket irányítottak át a károk helyrehozatalára. A milliós lakosú Cseljabinszkban komoly fagyok vannak, éjjel mínusz 22 fokra süllyed a hőmérő higanyszála. A hatóságok és a kormányzat azt ígérte, hogy mindenkit elhelyeznek megfelelő szállásokon, amíg nem költözhetnek vissza lakásaikba.
Egy hírtelevízió beszámolója szerint az igen fényes „tűzgömb” Kazahsztán felől érkezett. A Kazinform kazah hírügynökség jelentése szerint a Cseljabinszki területtel délen határos Kusztanaj megyében észlelték a meteoritot. Kusztanaj város lakói tűz- és füstcsóvát láttak az égen. A ritka természeti jelenség, a meteoritbecsapódás nagy riadalmat keltett a dél-uráli térség lakosságának körében. „Azt hittük, felrobbanunk” – mondták Cseljabinszk lakói az orosz hírtelevízió riporterének.
Az orosz tudományos akadémia szakemberei szerint a meteorit tömege körülbelül 10 tonna volt, hiperszonikus, óránként 54 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 30–50 kilométeres magasságban robbant szét. Egy hírtelevízióban bemutatott felvételek szerint a meteorit keltette lökéshullámok hatalmas robajjal szakították be iskolák, raktárak ablakait, ajtóit. A meteorit egy darabja a Cseljabinszktól nyugatra lévő Csebarkulj településnél egy tóba zuhant, hatalmas léket vágva a jégbe.
Példátlan jelenség
Rendkívül ritka, hogy egy űrből érkező objektumnak áldozatai vannak; s az a „meteoreső”, amely tegnap Oroszországra zúdult, százak sérülését okozva, példátlan az emberiség történetében – jelentette ki egy brit szakértő. „Töröm a fejem, hogy volt-e már a történelemben ilyen esemény, amelyben ennyi ember megsérült egy ilyen tárgytól. Nagyon-nagyon ritka, hogy ilyesminek emberáldozatai vannak” – mondta Robert Massey, a brit Királyi Csillagászati Társaság igazgatóhelyettese.
A kis űrszemetek többnyire elégnek még a földet érés előtt, amint belépnek a légkörbe, fénylő csíkot húzva maguk után, amelyeket láthatunk az esti égbolton. Ám – igen ritkán – vannak olyan nagyobb objektumok, amelyek ellenállnak a légköri súrlódásnak, és az atomszféra alsóbb rétegeiben szétrobbannak, erős lökéshullámot keltve. Pontosan ez történt tegnap reggel az Urál fölött – mondja Massey.
A mostaninál sokkal nagyobb kozmikus kövek – például az az aszteroida, amely 65 millió évvel ezelőtt valószínűleg kipusztította a dinoszauruszokat – is elérhetik a Földet, atombombák ezreinek megfelelő energiát szabadítva fel. Egy ilyen esemény azonban még sokkal ritkább. Robert Masseynek a médiahírek alapján készített becslései szerint az Oroszországban becsapódott kisbolygó alig tízméteres lehetett eredetileg, mielőtt behatolt a légkörbe. – Az, hogy egy ilyen dolog történjék lakott terület fölött, és ennyi kárt okozzon, példátlan – hangsúlyozza a szakértő. – Volt több nagyobb meteorhullás a XX. században, közülük legalább kettő Szibéria fölött, de mivel bolygónk kétharmadát óceánok borítják, az ilyen eseményeket általában nem vesszük észre – mondta.

További forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2013/02/15/10/Tobb_szazan_megserultek_Oroszorszagban_egy_meteorzaporban.aspx

Fel
No Internet Connection