Abádszalók Szállás

A vidék vonzásában, a Tisza-tónál - Szálláshely

Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!

Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!

Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!

Horgásszon a Tisza-tavon!

Horgásszon a Tisza-tavon!

Uralja a vizet a Tisza-tavon!

Uralja a vizet a Tisza-tavon!
Szálláshelyekről
Programokról
Abádszalókról
Kiadó üzlethelyiségek
Elérhetőségeink telefonon

Üdvözöljük honlapunkon!Az árvízvédelmi víztározóról

Üdvözöljük honlapunkon!

Az árvízvédelmi víztározóról

Pusztataskonyban - az úgynevezett elzáró szegmenstáblák beemelésével - már 2011 nyár első felében befejeződött a tározó vízbeeresztő műtárgyának betonozása és acélszerkezet-építése. Mostanra a komplett vízbeeresztő zsilip elkészült, és a záróképességét is kipróbálták. Elkészültek a töltések és a hullámtéri burkolatok is.

A vízbeeresztőhöz csatlakozó földmunkákkal is végeztek azokon a munkaterületeken, ahol már csatornatisztitas
korábban lezárultak a régészeti feltárások.
Befejeződött a 80 méter fesztávolságú közúti híd építése és a hozzá kapcsolódó útjavítás is. A hídtól délre elkészültek a mederkialakítással, a hullámtörő betonfogak kiépítésével, valamint a mindkét oldali töltések kivitelezésével és a területet keresztülszelő 22 kV-os kábel kiváltásával is. Megvalósult a Nagykunsági-főcsatorna töltésmagasítása az üzemi utakkal együtt, és a töltésekhez csatlakozó zsilipes, szivattyús berendezések is a helyükre kerültek.

A pusztataskonyi vízbeeresztő maximális áteresztőképessége 298 köbméter lesz másodpercenként, ezzel rekord közeli árvizek idején 15–20 centiméterrel lehet majd a Tisza vízszintjét csökkenteni ezen a szakaszon. A zsilip megnyitása után a víz a beeresztő csatornán éri majd el a tározót. Az árapasztó feltöltése után a zsilip kapuit lezárják egészen addig, amíg az árhullám le nem vonul. Amikor áradások után a folyó vízszintje biztonságos szintre csökken, a zsilip kapuit kinyitják, és a tározóból a víz visszafolyik a folyómederbe.A pusztataskonyi vízbeeresztő műtárgynak - amely a Tisza bal parti töltésének része -, valamint a nyíló és záró elemeknek árvíz idején ugyanolyan terhelést kell kibírniuk, mint a gátaknak. A műtárgyat mindkét oldalon úgynevezett szárnyfalak zárják le, így biztosítva a csatlakozást a töltéshez. A zsilip réseléssel kialakított szivárgásgátló falakkal csatlakozik az árvízvédelmi töltéshez. A Tisza és a tározó felől energiatörő rendszerrel kialakított vasbeton fenéklemez és azt követően burkolt meder kapcsolódik a tározóhoz.buraihid

Az utóbbi évtizedek rendkívüli tiszai árhullámai rámutattak arra, hogy a hazai árvízvédelmi rendszer fejlesztését nem lehet halogatni, hiszen a legfontosabb a folyó mentén élő emberek életének és vagyontárgyainak biztonsága. Az árvizek mellett szélsőséges aszály, belvizek és szikesedés nehezíti a környéken gazdálkodók dolgát. Ezeknek a gondoknak az együttes kezelésére született meg a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése Program (VTT), amelynek első ütemében hat árvízi tározó épül meg a Tisza mentén.
munkasokenergiafogo

 

uzemihid

 

atfolyomedence

 

Nagykunsági árvízszintcsökkentő tározó az Európai Unió támogatásával a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság beruházásaként valósul meg.

Fel
No Internet Connection