Abádszalók Szállás

A vidék vonzásában, a Tisza-tónál - Szálláshely

Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!

Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!

Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!

Horgásszon a Tisza-tavon!

Horgásszon a Tisza-tavon!

Uralja a vizet a Tisza-tavon!

Uralja a vizet a Tisza-tavon!
Szálláshelyekről
Programokról
Abádszalókról
Kiadó üzlethelyiségek
Elérhetőségeink telefonon

Üdvözöljük honlapunkon!Üdvözöljük honlapunkon!

Horgászoknak a Tisza-tóról!

A horgászok, mint a Tisza-tó legrégebbi látogatói

A Tisza-tó első vendégei a horgászok voltak, és azóta is újra meg újra visszatérnek ide. A Tisza folyó - amelyet a benne szállingózó, milliárdnyi finom homokszemcse miatt szőke Tiszának is szoktak becézni - egykori legendásan gazdag halbősége látszott visszatérni az elárasztott területen. A tó középső része, Magyarország legnagyobb összefüggő horgászvize ma is a pacások paradicsoma: több mint ötven halfaj él benne, közülük tizenkettő védett.

Legendák és valóság

A folyó medrében, a holtágak sekélyebb-mélyebb vizeiben, a szigetekkel szabdalt vízterekben nyári hajnalokon éppúgy, mint párás őszi estéken, horgászok ülnek csendben a partokat takaró nádasokban, vagy csónakjukkal a vadregényes tájakra merészkedve, a vízen lesik a kapást.
A Tisza-tó környékén bízvást elhihetjük azokat a horgásztörténeteket, amelyeket másutt nagyotmondásnak gondolnánk, és hitetlenkedve fogadnánk. Egyes szállodákban, panziókban, éttermekben magunk is szemrevételezhetjük az örömittas horgászok emlékül itt hagyott fényképeit, amelyeken ember nagyságú, lógó bajszú harcsák láthatók kifogójuk és segítőtársaik kezében.

Halfajták és lelőhelyeik

A harcsa mellett természetesen a süllőfélék és a csuka is kedvelt "célpontjai" a horgászoknak, a tiszai pontyból pedig közismerten kitűnő halászlé készül. Azoknak sem kell azonban elkeseredniük, akik a két nem őshonos hal, a busa és az amur valamelyikét kapják horogra. Húsuk ízletes, kifejlett példányaik tíz-húsz, vagy ennél is több kilót nyomhatnak.
A márna a gyorsabb folyású, mélyebb vizekben szeret tanyázni. Az öt-hat kilogramm súlyúra megnövő balin kedvenc tápláléka a gyerekek által a folyóparton gyakran zsákmányolt, alig néhány centiméteres küsz.
A törpeharcsával és a védett réticsíkkal a holtágakban találkozhatunk. A védett halfajok közül legnagyobb számban a magyar bucó és a selymes durbincs található a Tisza-tóban, ám - mesterséges szaporítás eredményeképpen - ma már sok nyurga ponty is él itt. Horgászhelyünkhöz tartva, de bármilyen vízi kirándulás során, óvatosan közlekedjünk, mert az elárasztott részeken meglepetések érhetnek bennünket. A területen élt fák "kiszáradtak", hiszen a jóból, így a vízből is megárt a sok. Többségük időközben bedőlt a vízbe, ám akad még sok, amelyik dacol idővel és vízzel, s törzsének megmaradt darabjaitól centiméterekre surranhatunk el csónakunkkal. Szenzációs "hazatérés" a vízi világ labirintusában négylábúakkal is találkozhatunk. Nem kis meglepetést okozott az innen egyszer már kihalt hód "visszaköltözése", és vidra is gyakran kerül a szemünk elé.

Horgászat télen

Télen egészen különleges élményt jelent a Tisza-tavi horgászat. A holtágak, morotvák biztonságosan befagyott vizére olykor autóval is rámerészkednek a bátrabb horgászok. Az izzasztó, emberpróbáló lékvágás után az oxigénre éhes halak sokasága lesz zsákmányukká. Eközben a jég "beszél" - morajlik, durran, csattog -, és zúzmarává dermed a lehelet. A metsző hidegben jólesik a tűzrakás és a bográcsban készült étel. A Tisza, amely eredeti medrét megőrizve halad át a tavon, a vízi túrázók kedvelt útvonala. Evezősök haladnak a kiskörei vízlépcső hajózsilipje felé, lapátjukról szikrázva röppennek szét a napfényben csillogó vízcseppek. Kikötők és fövenyes partok kísérik útjukat - olykor bizony elkel a kellemes pihenés.

Forrás: tisza-taviturak.gportal.hu

Horgászoknak térkép a Tisza-tóról

Horgásztérkép a Tisza-tóról

Harcsa fogás a Tisza-tavon

Téli horgászat a Tisza-tavon

A madarak is jól laknak a Tisza-tavon
Fel
No Internet Connection