Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!
Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!
Fedezze fel a Tisza-tó szépségeit!
Horgásszon a Tisza-tavon!
Horgásszon a Tisza-tavon!
Uralja a vizet a Tisza-tavon!
Uralja a vizet a Tisza-tavon!

Abádszalók Szállás

A vidék vonzásában, a Tisza-tónál - Szálláshely

Magyar Angol Német Bosnyák Román Orosz Szerb Szlovák

Márton nap 2018

Márton nap

2018. november 10.

November 11-e Szent Márton napja. Mint minden ünnepnek, úgy ennek is megvannak a saját hagyományai, népszokásai, jellegzetességei. Ehhez a naphoz különösen sok babonát, szokást köt a néphagyomány. Mindemellett Márton-nap a 40-napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.

A Márton-nap története

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria (mai Szombathely) nevezetű városában látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben (a pontos dátum kérdéses). A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve pedig fordulat állt be Márton életében: Isten szolgálatába állt. Jóságáról már élete során is legendák keringtek, s az alázatos misszionáriust püspökké akarták szentelni.
A monda szerint, mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől a szolgalelkű Márton a ludak óljában bújt el. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Végül Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

Helyszín: Városháza előtti tér
Abádszalók, Városháza előtti tér;
Abádszalók , Deák Ferenc út
Belépő várhatóan: 0 Ft


Város Napja 2018

Szüreti Felvonulás, Hal- vadfőző, Város Napja

2018. szeptember 21-22.

Szeptember 21.

15.00 Szüreti felvonulás a város utcáin, kocsisok, néptáncosok kíséretében.
Kisbíró kihirdeti a másnapi programokat.

Szeptember 22.

Hal- Vadfőző Verseny
  • Trófeák és vadász, horgász eszközök kiállítása
  • Népi kézműves termékek kirakodó vására
  • Népdalok szárnyán, határon innen és túl – 21 éves a Csillaghúr népdalkör
  • Egész nap kulturális szórakoztató programok, gyermekeknek-felnőtteknek.
Helyszín: Füzes Kemping
Abádszalók, Füzes Kemping;
Abádszalók , Strand út
Belépő várhatóan: 0 Ft


Vadkan Futam 2018

Vadkan Futam

2018. augusztus 25.

Szereted a kihívásokat? Itt a helyed! Kihívás, verseny, erőnlét próba!
Most meg lehet mutatni, ki a Nagylegény! Állj be te is a bátrak sorába és hagyd, hogy melléd szegüljön a szerencse, hisz bátraké a szerencse!
További információk később!
Abádszalók, Tisza-tó Strand;
Abádszalók , Strand út
Belépő várhatóan: 0 Ft


Államalapítás ünnepe 2018

Búzabegyűjtés és Új Kenyér Ünnepe - Államalapítás Ünnepe

2018. augusztus 18-20.

Augusztus 20-án, hazánk legősibb nemzeti ünnepén államalapításunkat és Szent István királyunkat ünnepeljük. A nevezetes és történelmünk szempontjából kulcsfontosságú eseményt már István életében is meg kívánták ünnepelni, így erre a célra a király augusztus 15 –ét jelölte ki, Nagyboldogasszony napját, ami egyben onnantól kezdve a Magyar Királyság törvénynapja is lett. (Ez annyit jelentett, hogy innentől kezdve mindig ezen a napon, vagyis augusztus 15. -én hívták össze a Királyi Tanácsot, törvényeket megalkotása és beiktatása céljából.) Később az állam megalapításának ünnepe augusztus 15 –ről augusztus 20 –ra tolódott, mégpedig Szent László királyunk jóvoltából, aki 45 évvel István király halála után, 1083 augusztus 20 -án - VII. Gergely pápa hozzájárulásával - gondoskodott az államalapító nagy király szentté avatásáról. Később az ünnep bekerült az Aranybullába is, majd Nagy Lajos egyházi ünneppé nyilvánította. Augusztus 20. később, a 18. században emelkedett a nemzeti ünnepnapok sorába, mégpedig 1771 –ben, Mária Terézia rendelkezése nyomán. A 20. században a kommunista rendszer számára vallási és nemzeti tartalma miatt az államalapítás ünnepe nem volt vállalható, ezért az új kenyér ünnepének nevezték el, majd az új alkotmány napjaiként tartották számon. A rendszerváltás során azonban az új, demokratikusan választott Országgyűlés visszaadta az ünnepnap teljes, eredeti méltóságát, és 1991-ben ismét hivatalos nemzeti és állami ünneppé nyilvánította.
Abádszalók, Tisza-tó Strand;
Abádszalók , Strand út
Belépő várhatóan: 0 Ft

Fel